Γεια σας αγαπημένοι,
Σήμερα διαβάζουμε το νέο βιβλίο της Victoria Hislop, «Όσοι αγαπιούνται» με το οποίο η συγγραφέας εγκαινιάζει την συνεργασία της με τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για ένα ιστορικοκοινωνικό μυθιστόρημα με φόντο την Ελλάδα του Εμφυλίου Πολέμου.
Υπόθεση:
«Αθήνα, 1941. Στην κατοχική Ελλάδα, η δεκαπεντάχρονη Θέμις βλέπει την οικογένειά της να ταλανίζεται από βαθιές πολιτικές διαφορές. Και το χάσμα ανάμεσα σ’ αυτούς που αγαπά βαθαίνει, όσο η χώρα βυθίζεται στην ανέχεια. Καθώς η δυστυχία μεγαλώνει γύρω της, και φίλοι της χάνονται από την πείνα, η Θέμις μπαίνει στην Αντίσταση.
Στον Εμφύλιο που ακολουθεί μετά την Απελευθέρωση, η Θέμις θα ενταχθεί στον Δημοκρατικό Στρατό, όπου θα βιώσει τον έρωτα, το μίσος και τον παραλογισμό του αδελφοκτόνου πολέμου. Ύστερα, θα έρθει η εξορία, στη Μακρόνησο και στο Τρίκερι. Μια άλλη κρατούμενη θα σταθεί στο πλευρό της στις κακουχίες, και οι ζωές τους θα δεθούν με τρόπο απρόβλεπτο. Ώσπου, κάποια στιγμή, η Θέμις θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στα πιστεύω της και στη λαχτάρα της να ζήσει…
Χρόνια μετά, καθώς αναστοχάζεται το παρελθόν της, η Θέμις συνειδητοποιεί ότι το προσωπικό και το πολιτικό, η δική της περιπέτεια και η περιπέτεια της πατρίδας της είναι άρρηκτα δεμένα. Κι ότι μπορεί κάποιες πληγές να επουλώνονται, αλλά κάποιες άλλες γίνονται πιο βαθιές στο πέρασμα του χρόνου.
Η Βικτόρια Χίσλοπ υπογράφει ένα νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημα, το οποίο διατρέχει τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας μέσα από την επική ιστορία μιας συνηθισμένης γυναίκας που αναγκάστηκε να ζήσει μια ασυνήθιστη ζωή.»
Πρόκειται για ένα βιβλίο που χρειάστηκε αρκετό χρόνο στο κομμάτι της έρευνας καθώς η θεματογραφία είναι εξαιρετικά απαιτητική. Ξεκινώντας από το 1930, η συγγραφέας μας δείχνει πώς μπήκαν οι βάσεις του εμφυλίου πολέμου. Χρησιμοποιώντας μια ελληνική οικογένεια για παράδειγμα αποδεικνύει πόσο εύκολο πράγμα είναι ο πολιτικός φανατισμός να οδηγήσει αδέλφια σε αντίπαλα στρατόπεδα. Η ιστορία αρχίζει από το σήμερα όταν η ηλικιωμένη Θέμιδα έχει διοργανώσει ένα πάρτι γενεθλίων με καλεσμένα τα εγγόνια της. Κατά τη διάρκεια της γιορτής η Θέμις ακούει τα παράπονα των παιδιών για την κρίση που μαστίζει την χώρα μας. Έτσι η Θέμις αποφασίζει να τους διηγηθεί την ιστορία της. Ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο σε καιρούς μα και ανθρώπους δύσκολους. Κυρίως σε μια εποχή που η χώρα ήταν διχασμένη ακόμα και πριν από τη ναζιστική κατοχή. Ένα ταξίδι μέσω του οποίου τα εγγόνια της θα μάθουν άγνωστες πτυχές και μυστικά της ζωής της που αφορούν και τους ίδιους. Η δεκαπεντάχρονη Θέμις ζει την γερμανική Κατοχή, εντάσσεται στον Δημοκρατικό στρατό, βιώνει τον Εμφύλιο, το μίσος, τον παραλογισμό αλλά και τον έρωτα. Αυτό που σπρώχνει την Θέμιδα να αγωνιστεί είναι ο πόθος της για δικαιοσύνη και ισότητα , για το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να έχει ψωμί να φάει και ελευθερία να εκφράζει τις πολιτικές απόψεις του. Ύστερα, θα έρθει η εξορία, στη Μακρόνησο και στο Τρίκερι. Μια άλλη κρατούμενη θα σταθεί στο πλευρό της στις κακουχίες, και οι ζωές τους θα δεθούν με τρόπο απρόβλεπτο. Ώσπου, κάποια στιγμή, η Θέμις θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στα πιστεύω της και στη λαχτάρα της να ζήσει. Χρόνια μετά, καθώς αναστοχάζεται το παρελθόν της, η Θέμις συνειδητοποιεί ότι το προσωπικό και το πολιτικό, η δική της περιπέτεια και η περιπέτεια της πατρίδας της είναι άρρηκτα δεμένα.
Η συγγραφέας πλέκει με μεγάλη επιδεξιότητα τα ιστορικά γεγονότα με την μυθοπλασία και το αποτέλεσμα εκπληκτικό. Ο τίτλος του έργου είναι δηλωτικός και παρμένος από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου, ενώ η επιλογή του εξωφύλλου εκπληκτική. Ένα παράθυρο από το κτίριο της Μακρονήσου με ένα πουλί να πετά προς την ελευθερία.
Σχολιάστε