Βιβλία αυτοβελτίωσης και «ο κόσμος όλος».

Οι περισσότεροι «μη βιβλιοφάγοι», όταν πρωτοάκουσαν από κάποιον φίλο να τους περιγράφει την εμπειρία του από την ανάγνωση κάποιου βιβλίου που κατατάσσεται (θα εξηγήσουμε αργότερα γιατί) στο είδος βιβλίου αυτοβελτίωσης, γέλασαν. Αντίδραση που παρατηρήθηκε από πολλούς και ίσως όχι άδικα αρχικά.

Βιβλία αυτοβελτίωσης, βιβλία self-help, βιβλία προσωπικής ανάπτυξης. Βιβλία για την επιτυχία, βιβλία motivation, βιβλία που μας κάνουν ευτυχισμένους. Όπως και να τα ονομάσουμε είναι βιβλία που μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι όταν τα διαβάζουμε, αναπτύσσοντας παράλληλα τη δική μας σκέψη. Υπάρχουν λοιπόν σχεδόν από πάντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «Remedia Amoris» του Οβίδιου, το οποίο προσφέρει συμβουλές και στρατηγικές για τους ερωτευμένους.

Προς τα τέλη του 20ου αιώνα, η δημοφιλία των βιβλίων αυτοβελτίωσης εκτινάχθηκε και κυκλοφόρησαν best-seller έργα που είχαν γραφτεί με μέθοδο και οργάνωση, χρησιμοποιώντας τόσο την επιστήμη της ψυχολογίας, όσο και τη διάθεση του σύγχρονου ανθρώπου για να θέτει στόχους, να τους πετυχαίνει και να τους ξεπερνά. Αυτά τα βιβλία είναι πολύτιμα εργαλεία για τον καθένα μας και πλέον μέρος της κουλτούρας μας.

Ίσως φαίνεται πραγματικά αστείο σε κάποιους το ότι αν διαβάσεις 200 σελίδες ενός βιβλίου μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή και να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Γιατί ουσιαστικά αυτός είναι ο στόχος. Το λάθος, ή μάλλον η παράλειψη των ανθρώπων αυτών είναι το ότι περιμένουν μια «έτοιμη συνταγή της ευτυχίας» από τα βιβλία αυτά, και για αυτό υποστηρίζουν πως αν ήταν πράγματι τόσο καλά, θα τα διάβαζε όλος ο κόσμος και δεν θα υπήρχαν δυστυχισμένοι άνθρωποι.

Απαντώ: η ουσία των βιβλίων αυτών, είναι να σε βοηθήσουν ουσιαστικά να ανακαλύψεις μόνος σου τον δρόμο την ευτυχίας και της επιτυχίας. Δηλαδή δεν είναι ένας αριθμημένος κατάλογος πράξεων που αν τις κάνεις θα είσαι ευτυχισμένος, αν όχι θα είσαι δυστυχισμένος. Το νόημα τους,  είναι ότι δίνουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, στο που μπορείς να κινηθείς, τι σκέψεις θα μπορούσες να κάνεις. Σε βοηθούν μάλιστα να σκεφτείς από μία άλλη οπτική τα ζητήματα που σε απασχολούν, ή να διαχειριστείς τον φόβο και τον θυμό σου. Αλλά το κλειδί σε όλη αυτή την υπόθεση είσαι εσύ και ο εαυτός σου. Μόλις διαβάζεις κάθε πρόταση του βιβλίου που σε βάζει σε σκέψεις, εκείνη ακριβώς την στιγμή που αναγάγεις τα λεγόμενα του συγγραφέα στην δική σου ζωή και κατά κάποιον τρόπο ταυτίζεσαι, εκείνη ακριβώς είναι η στιγμή που αρχίζεις σιγά σιγά και συνθέτεις το δικό σου παζλ. Με το τέλος της ανάγνωσης έχεις αποκομίσει τελικά δύο σπουδαία επιτεύγματα: 1. Τις σκέψεις του συγγραφέα για την προσέγγιση του καλύτερου. 2. Τις δικές σου αποφάσεις για την επίτευξη του καλύτερου.

Προς όλους λοιπόν εκείνους τους φίλους μας, που είτε «σνομπάρετε» τα βιβλία αυτά, είτε δεν έχει τύχει να πέσουν ακόμα στα χέρια σας, μόλις αισθανθείτε έτοιμοι, πηγαίντε και αγοράστε όποιο είναι πιο κοντά στις δικές σας αναζητήσεις. Τότε μόνο θα είστε σε θέση να κρίνετε και εσείς τα βιβλία αυτά. Μπορεί να σας απογοήτευσαν. Μπορεί όμως και να σας έκαναν μεγάλο καλό. Μια προσπάθεια πιστεύω θα σας πείσει.

Υ.Γ. Η προϋπόθεση «μόλις αισθανθείτε έτοιμοι» τέθηκε γιατί η ανάγνωση των βιβλίων αυτοβελτίωσης γίνεται μόνο όταν η ψυχολογία σας και οι σκέψεις σας συγχρονιστούν και ζητήσουν να τους δώσετε τροφή για σκέψη. Γιατί πραγματικά, πρόκειται για τροφή για σκέψη και βελτίωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: