Book we loved: Ένα δικό της δωμάτιο

Γεια σας αγαπημένοι μου!

Σήμερα διαβάζουμε ένα βιβλίο ορόσημο, ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από ολόκληρη την ανθρωπότητα (χωρίς καμία υπερβολή). Ο λόγος φυσικά για το Ένα δικό της δωμάτιο, της Βιρτζίνια Γουλφ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η Βιρτζίνια Γουλφ, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και κριτικός, αποτελεί και μια εξέχουσα προσωπικότητα που χαρακτηρίστηκε πρωτοπόρα και νεωτερίστρια. Γνωστή κυρίως για τα έργα της Η κυρία Ντάλογουει και τα Κύματα, μέσα από το κείμενο Ένα Δικό της Δωμάτιο (A room of one’s own) καταφέρνει να κάνει κάτι πολύ σημαντικό. Να δώσει φωνή εκεί που υπάρχει αλλά δεν ακούγεται. 

Σε αυτό το κλασικό δοκίμιο η Βιρτζίνια Woolf χρησιμοποιεί το χάρισμα του λόγου της για να ταράξει το άδικο κοινωνικό της περιβάλλον και μέσω αυτού να δώσει φωνή σε όλες όσες έχουν την ίδια μεταχείριση με την ηρωίδα της. Το μήνυμά της είναι απλό: οι γυναίκες πρέπει να έχουν ένα σταθερό εισόδημα και ένα δικό τους δωμάτιο προκειμένου να δημιουργήσουν ελεύθερες.
Το βιβλίο, που αποτελεί ορόσημο στο θέμα της γυναικείας χειραφέτησης, βασίζεται σε δύο κείμενα που διαβάστηκαν στο Σύλλογο Τεχνών στο Νιούνχαμα και την Οντάα του Γκίρτον τον Οκτώβριο του 1928. Η Βιρτζίνια Γουλφ τροποποίησε και εμπλούτισε αυτά τα επαναστατικά για την εποχή τους κείμενα που πραγματεύονται με εντυπωσιακό τρόπο το θέμα γυναίκες και πεζογραφία.

Γραμμένο με μια αφοπλιστική αμεσότητα, σαν να γίνεται μια κουβέντα στην οποία ο αναγνώστης είχε την τύχη να είναι παρών, το «Ένα Δικό της Δωμάτιο» βασίζεται σε μια πολύ απλή και σχεδόν αυτονόητη αλήθεια: ότι οι γυναίκες για να μπορέσουν να συμμετέχουν με ίσους όρους στην συγγραφική διαδικασία έπρεπε να έχουν ένα εισόδημα (έστω και μικρό) που να τους δίνει την άνεση και την ελευθερία να έχουν λίγο χρόνο κι ένα δικό τους χώρο ώστε να ξεδιπλώσουν το δημιουργικό τους ταλέντο. Το «δωμάτιο» λοιπόν αποτελεί την συμβολική μεταφορά μιας πολυτέλειας που λίγες γυναίκες απολάμβαναν εκείνη την εποχή. Είναι ένα πολυσήμαντο «δωμάτιο» το δωμάτιο της Woolf γιατί εμπεριέχει στον χώρο του και τις έννοιες του χρόνου, της οικογενειακής και οικονομικής ανεξαρτησίας αλλά και της ελευθερίας της έκφρασης, πράγματα σχεδόν αδιανόητα για μια γυναίκα τότε αλλά εντελώς αυτονόητα για έναν άνδρα.

Για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα επιχειρήματά της η V. Woolf επινόησε την Judith, αδελφή του William Shakespeare, εξίσου ή και περισσότερο χαρισματική από τον αδελφό της, που έγραφε θεατρικά έργα και τα έκρυβε από ντροπή και συστολή καθώς ο πατέρας της δεν το ενέκρινε ενώ, συγχρόνως,  η οικογένεια της και η κοινωνία ούτε μια ματιά δεν έριχναν στα έργα της  ενώ στήριζαν τον αδελφό της με όλες τους τις δυνάμεις. Τελικά την ανάγκασαν να παντρευτεί νέα, παρά τη θέληση της, να κάνει παιδιά και να μείνει κλεισμένη στο σπίτι του άντρα της. Μη βρίσκοντας διέξοδο για το δημιουργικό της ταλέντο η Judith οδηγήθηκε στην τρέλα και την αυτοκτονία…

Επίσης, παραθέτει μια μακροσκελής σκέψη σχετικά με την διαφορετική θέση που είχε η γυναίκα στην λογοτεχνία και στην πραγματικότητα: « αυτό που πρέπει να κάνουμε για να ζωντανέψουμε την φαντασία είναι να σκεφτούμε ποιητικά και πεζά ταυτόχρονα, κρατώντας έτσι επαφή με την πραγματικότητα αλλά να μην ξεχνάμε και την λογοτεχνία.»

Δυστυχώς αν και το κείμενο αυτό έχει γραφτεί πολλά χρόνια πριν συνεχίζει να είναι σύγχρονο και παρόν. Για τις περισσότερες γυναίκες στον κόσμο τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε όσο και αν η Δυτική μας ματιά δεν το βλέπει πάντα αυτό γιατί έχει μάθει να θεωρεί πολλά πράγματα δεδομένα. ε πόσες χώρες του κόσμου και σε πόσες κοινωνικές ομάδες οι γυναίκες είναι ακόμα αποκλεισμένες από πρόσβαση στην παιδεία και κατά συνέπεια στην δημιουργία και την ελεύθερη έκφραση; Σε πόσες «πολιτισμένες» χώρες του κόσμου οι γυναίκες δεν έχουν ίση πρόσβαση στην πολιτισμική διαδικασία και πόσο περισσότερο πρέπει ακόμα να αγωνιστούν για να ακουστεί η φωνή τους από όλους χωρίς χλευασμούς και περιφρόνηση; 

Είμαι πολύ χαρούμενη που διάβασα το βιβλίο αυτό τόσο νέα και γέμισα με σκέψεις, συναισθήματα απογοήτευσης και περηφάνειας ταυτόχρονα. Για όλες εκείνες που βρήκαν  τον τρόπο και να μέσα να ακουστεί η φωνή τους.

Αγαπημένο απόσπασμα: «Εκείνη η γυναίκα που γεννήθηκε με ταλέντο στην ποίηση τον δέκατο έκτο αιώνα, ήταν μια γυναίκα δυστυχής, μια γυναίκα σε πάλη με τον εαυτό της. Όλες οι συνθήκες της ζωής της, όλα τα ένστικτα της, ήταν εχθρικά προς την ψυχική κατάσταση που είναι απαραίτητη για να ελευθερωθεί ό,τι υπάρχει στο μυαλό. Αλλά ποια είναι η πιο ευνοϊκή ψυχική κατάσταση για την πράξη της δημιουργίας;»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: