16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. 9-12 Μαΐου

Γεια σας αγαπημένοι μου!

Σήμερα τα νέα είναι εντελώς βιβλιοφιλικά καθώς θα πούμε δυο λόγια για την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που λαμβάνει χώρα από σήμερα (Πέμπτη) μέχρι και την Κυριακή στην Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO)

Η έκθεση φέτος είναι αφιερωμένη στην λογοτεχνία των ισπανόφωνων χωρών με κεντρικό της θέμα «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία», ενώ παράλληλα θα τρέξουν και τα καθιερωμένα Φεστιβάλ των Νέων Λογοτεχνών και της Μετάφρασης, η Επαγγελματική Ημέρα, Εκθέσεις και αφιέρωμα στον Γιάννη Μπεχράκη και πολλές άλλες δράσεις και εκδηλώσεις.

Περίπου 500 εκδηλώσεις περιμένουν τους φίλους του βιβλίου στη γιορτή αυτή που αποτελεί τη σημαντικότερη  διοργάνωση του είδους της στην Ελλάδα και μια από τις σημαντικότερες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επίσης, κοντά στους 300 θα είναι οι συγγραφείς που θα δώσουν το «παρών»  στη διάρκεια του τετραημέρου συμμετέχοντας σε παρουσιάσεις βιβλίων, θεματικές συζητήσεις, φεστιβάλ, προβολές ταινιών, εργαστήρια, εκθέσεις, παράλληλες και άλλες δράσεις. Από αυτούς ξεπερνούν τους 60 οι ξένοι πεζογράφοι, δοκιμιογράφοι και ποιητές, που συμμετέχουν  με την πολύτιμη συνεργασία και υποστήριξη ξένων Ινστιτούτων και Πρεσβειών όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε, η Ιρλανδική πρεσβεία, το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα, το Ιταλικό Ινστιτούτο. 

Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα της έκθεσης εδώ

Επιπλέον, στην έκθεση θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 250 εκδότες, αλλά και  ευρύτεροι φορείς του βιβλίου, ενώ σημαντική θα είναι και η παρουσία μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταφραστών και επαγγελματιών του κλάδου. 

Σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή του ελληνικού και ξένου βιβλίου που είναι η ΔΕΒΘ δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει κι ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στους ανθρώπους αυτούς που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των πολιτισμών. Επιχειρώντας την ανάδειξη της σημασίας των μεταφραστών και την αναγνώριση του ρόλου τους στην προώθηση της λογοτεχνίας, το πρόγραμμα της ΔΕΒΘ περιλαμβάνει για τέταρτη χρονιά το Φεστιβάλ Μετάφρασης.

Οι εκδηλώσεις του απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες από τον χώρο της μετάφρασης όσο και στο ευρύ κοινό. Εστιάζοντας σε διαφορετικά είδη λογοτεχνικής μετάφρασης, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Μετάφρασης φωτίζουν ποικίλες εκφάνσεις της διαδικασίας της μετάφρασης και του επαγγέλματος του μεταφραστή. Όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Μετάφρασης συνομιλούν με τις βασικές θεματικές της έκθεσης.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω παράλληλα με την Έκθεση “τρέχει” και το φεστιβάλ μετάφρασης.

Με τα λόγια του Paul Auster, «Οι μεταφραστές είναι οι αφανείς ήρωες της λογοτεχνίας, τα συχνά ξεχασμένα όργανα που επιτρέπουν στους διαφορετικούς πολιτισμούς να συνομιλήσουν μεταξύ τους, που μας δίνουν τη δυνατότητα να καταλάβουμε ότι όλοι, από κάθε μέρος του κόσμου, ζούμε στον ίδιο κόσμο».

Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ Μετάφρασης εδώ

Όσοι καταφέρετε να βρεθείτε στην Έκθεση αυτές τις μέρες θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε και στο φεστιβάλ νέων λογοτεχνών, το οποίο διοργανώνεται για έκτη χρονιά  και φέρνει σε επαφή το κοινό με την δυναμική νέα γενιά των Ελλήνων συγγραφέων και την πολυμορφία της σύγχρονης λογοτεχνίας. Παράλληλα διοργανώνονται ανοιχτές συζητήσεις όπου οι συγγραφείς αλλά και το κοινό θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με θεωρητικούς και κριτικούς λογοτεχνίας για τις πολλαπλές όψεις του σύγχρονου λογοτεχνικού πεδίου και τη σημασία της λογοτεχνίας στη ζωή μας.

Υπόσχομαι λοιπόν πως θα υπάρξουν και άλλα άρθρα αυτές τις ημέρες με περισσότερες λεπτομέρειες και νέα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: